Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Konfirmáció a fiatal korosztálynak

 

„Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus." 1Kor 3,11

Online jelentkezés >>>

"A gyermekek és az ifjúság vallásos nevelésének célja a konfirmáció eseménye: a konfirmandus személyes döntése Krisztus és az Ő egyháza mellett.
A konfirmáció értelme az, hogy a megkeresztelt ember, mint aki elnyerte a hit ajándékát, a gyülekezet nyilvánossága előtt tesz bizonyságot Krisztus mellett hozott személyes döntéséről. A döntés magába foglalja a bűnbánat, a megtérés Lélek által munkált eseményét és a bűnbocsánat evangéliumának meghallását. E döntés kifejezésével a hívő betagolódik Krisztus testébe, szolgáló közösségébe."
reformatus.hu

A szülők gyermekük megkeresztelésekor fogadalmat tettek Isten és a gyülekezet előtt, hogy gyermeküket úgy nevelik és neveltetik, hogy felnőve, hitéről önként tegyen vallást. A kereszteléskor a szülők és keresztszülők helyette tettek hitvallást az Apostoli Hitvallás (Hiszek egy...) szavaival. Akkor kijelentették szándékukat, hogy gyermekük a református keresztyén anyaszentegyház tagja legyen. Ehhez ismeretekre van szüksége, amelyet a konfirmációi előkészítőkön fog megszerezni. Akkor a gyülekezet megígérte, hogy a hitben való nevelésükhöz szülőknek minden segítséget megad. Ezt a fogadalmat be is tartotta, hiszen a területünkön levő öt általános iskolában folyamatosan biztosítja a hitoktatás lehetőséget, vasárnapi gyermek-istentiszteleteket, gyermekprogramokat és táborozásokat szervez, valamint imádkozunk az itt megkeresztelt gyermekekért.

A két tanéves, heti egy alkalommal tartott konfirmációs előkészítő alkalmával a fiúk és lányok megismerkednek a Biblia tanításával, egyházunk életével, hitünk igazságaival, és részben az egyház történetével is; megismerik a teremtő és gondoskodó Istent, Jézus megváltó áldozatát és a keresztyén élet gyakorlatát. Megtanulnak tájékozódni a Bibliában; megismerik, és képesek lesznek használni az alapvető teológiai kifejezéseket, otthonosan mozognak egyházunk életében, az istentisztelet és az ünnepek rendjében. Látva a keresztyén élet gyakorlatát és értékrendjét is, alkalmuk lesz dönteni arról, hogy életük során mit tartanak majd fontosnak. Ezért kérjük, hogy a konfirmációs előkészítő alatt hozzák el gyermekeiket a vasárnapi istentiszteletekre is.

A részvételnek nem feltétele a keresztelés megléte (ebben az esetben a konfirmációval egyben történik), és nem akadálya, ha más vallásban lett valaki megkeresztelve. Legkorábban hetedikes korban lehet elkezdeni a konfirmációs előkészítőt (12. évet betöltve). Az előkészítő tanfolyam két tanév alatt zajlik, általában igazodik a tanítási szünetekhez is.

A konfirmált ifjak egyházunk úrvacsorázó tagjaivá válnak, s 18. életévüket betöltve, felnőtt, választójoggal rendelkező egyháztagok lehetnek. Egykor majd házasságot köthetnek a református egyház szertartása szerint és gyermekeiket is megkereszteltethetik. Református közép és felsőfokú oktatási intézménybe történő jelentkezés esetén a konfirmációról igazolást állítunk ki a lelkészi ajánlásban.

Jelentkezni a gyülekezet elérhetőségein lehet. Pontos időpont a Havi program menünél találnak.

Felnőtteknek szóló konfirmációs és keresztelési előkészítőről itt olvashat >>>

Aktuális 2023. szeptember

Kezdő csoport: péntekenként 16 órától a gyülekezeti teremben

Haladó csoport: péntekenként 17 órától a gyülekezeti teremben

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 359, összesen: 932479

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.