Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Rövid történet

Csillaghegyi református templom

Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség rövid története

Csillaghegy Óbuda és Békásmegyer között leginkább a XIX. század végén kezdett igazán fejlődésnek indulni és kiépülni. Nevét is 1910-ben kapta (melyre több magyarázat is van). A 20-as években egyre többen költöztek ki a belvárosból a megszépülő Csillaghegyre, így a református lakosság is megnőtt. A hívek 1925-ig a Pomázi Református Egyházközséghez tartoztak, majd 1925-tő a közelebb levő Óbudai Református Egyházközség fiókegyházává szerveződött. Ám a gyarapodó település saját templomra áhítozott.
Kontra Aladár óbudai lelkipásztor és Szántay Endre építész-egyházgondok (a templom tervezője) 1926-ban tették le a csillaghegyi templom alapkövét. 1931-re elkészült az alagsor és 1933-ra ideiglenes fémálványon elhelyezett harangot is felszentelték. Ekkor Tóth Ernő óbudai vallástanár és lelkész lett a gyülekezet pásztora. Az építkezések 1/3-át holland adományokból fedezték (s nem keveset lehetett köszönni Tóth Ernő holland származású feleségének: Johanna de Boernek). Rövid ideig 1932-től 1941-ig Csillaghegy az Újpesti Református Egyházközség leányegyháza lett. Önálló Egyházközséggé 1941-ben alakult és még ebben az évben, június 29-én Ravasz László püspök felszentelte a 15 év után elkészült templomot.
Szántay Endre műve elkészülte után egy évre hunyt el. A háború 1944 nyarán Magyarországot is elérte, de a templom sértetlen maradt. Budapest ostromakor 1945. február 9-én árvíz öntötte el Csillaghegy nagyobbik területet, ezért többen menekültek a magasabban fekvő, ekkor mentsvárrá váló templomba.
Belső elrendezése a templomnak jellegzetesen protestáns puritanizmusról árulkodik. 286 férőhelyes padsorok mellett a szószéket és a lelkészi padokat magyar népi tulipános díszítés teszi jellegzetessé. A szószék fölött ál-orgona mennyezet takarja el a betűző-zavaró napsugarakat, melyen mind magyarul és hollandul jól olvasható: "Minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr" (Fil. 2:11.)
Beiktatott lelkészei a gyülekezetnek: Tóth Ernő (1941-1971), Deák Zoltán (1971-2001), Füstös Gábor (2002-2004), Battyányi Géza (2005-)

A források alapján összeállította: Fülöp Áron

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 564, összesen: 932684

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.