Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Táborok 2010

 

Tervezett táborok 2010.

Napközis hittan tábor - az első vakációs fél és egész héten
2010. június 16-25. (Sz-P és H-P)


Isten tenyerében csillaghegyi napközis hittan tábor

 

napközis tábor

Június 25-én ért véget a Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség másfél hetes nyári napközis tábora. Minden évben igyekszünk a szülőknek segítséget adni abban, hogy gyermekeiket már rögtön a nyári szünet első napjaiban el tudják helyezni. Emellett tartalmas programot biztosítunk számukra, gondos felügyeletet, és ami cseppet sem elhanyagolható: próbáljuk őket Isten szeretetével megismertetni, a hittan órák után intenzívebb módon, kihasználva az együtt tölthető minőségi időt.

Az idén a tábor témájaként Isten gondviselésének, gazdag ajándékának, állandó odafigyelő, gondoskodásának a bemutatása volt a cél a teremtés napjain keresztül, kitekintve a jövő távlatába, az új teremtésre.

A nyolc napos tábor alatt minden egyes nap a teremtés egy mozzanatával foglalkoztunk, három korosztályban. A 4-6 évesek, 7-10 évesek, és a 11-13 évesek a napi témát korosztályuknak megfelelő módon tették a mindennapokban alkalmazhatóvá, számukra érthetőbbé, megsejtve belőle Isten ajándékának gazdagságát, sokszínűségét, és törékenységét.       Isten egy tökéletes, világot teremtett és adott a kezünkbe, hogy gazdálkodjunk vele, mindezzel lehet jó sáfár módjára is bánni, de el is lehet rontani. Az isteni gondviselés gazdagsága mellett a táborban hangsúlyoztuk az ember felelősségét is. Vagyis, a mi személyes felelősségünket környezetünk megóvásában, okos használatában. A környezettudatos nevelés fontos feladata a keresztyéneknek is, hiszen Isten nekünk adta, ránk bízta a földet, a mi életterünket, hogy uralkodjunk rajta.

Az együtt töltött időnk alatt, az időjárás nem nagyon kedvezett nekünk. Sokszor beszorított minket a gyülekezeti terembe, megakadályozta a kirándulásokat, de sok közös játékkal, kézműveskedéssel pótoltuk élményben mindazt a gyermekek számára, amit a kirándulások elmaradása miatti csalódás okozott, így csak, ahogyan az időnk engedte, rövid, környékbeli sétákat tettünk a Duna partra, valamint a közeli Gőtés-tóhoz. A foglalkozások levezetésében hála és köszönet illeti Fülöp Áron presbiterünket, aki az esős délutánokon mindig szívesen jött közénk kifogyhatatlan játéktárával, Veres Sándor főgondnokunkat, aki számos egyházkerületi teendője mellett, még egy kis játékra is szakított időt, és Somogyi Sándor presbiterünket, aki minden évben szívesen jön közénk agyagozni. Az idén ezt az ember teremtése kapcsán tette, külön erre az alkalomra öntött, nagyon szép Ádám és Éva plakettjét hozva közénk. Perity Mercédesznek külön köszönet, hogy áldozott ránk a szabadidejéből, és eljött közénk gyöngyállatokat fűzni.

Somogyi Sándorral

Köszönet illeti mindazokat is, aki a gyermekek felügyeletében, csoportfoglalkozások levezetésében munkatársaim voltak. Nagy Zsófiát, Szabó Dávidot és Leányi Álmost, akik az előző években konfirmáltak, és most már segítőként jöttek vissza a gyermekek közé. És köszönjük mindazoknak a szorgos asszonykezeknek, akik a tábor ideje alatt finomabbnál finomabb ételeket tettek az asztalunkra, és azoknak az édesanyáknak is, akik házi süteményekkel édesítették meg a tábori napjainkat.

A hagyományos, szülőkkel közös, táborzáró bográcsozásunkra még a nap is kisütött. Így egy jó hangulatú, kerti bográcsozással, vacsorával zárhattuk a táborunkat az idei évben is. Mindezért, a segítő kezekért, a balesetmentes táborért Istené legyen a dicsőség és a hálaadás!
Szabari Erika

A táborról készült képek elérhetők a képtárban:
http://kep.tar.hu/csillaghegyi/50676382#2

 

Angol Bibliatábor - Szentírás Szövetséggel

2010. július 12-16.

Angol tábor 2009.

 

 

 

Angol nyelvű hittantábor Csillaghegyen 
2010. július 12 - 16

angol_plakát

Évről évre izgatottan várjuk ezt a tábort, ami egyaránt kínált kicsiknek, nagyoknak nyelvtanulást, szórakozást, versengést és a segítőknek kihívást. A tanulás szó szerint gyerekjáték volt. Drámával, történetekkel, feladványokkal és még számtalan úton ismerkedtek meg a biblia egyes történeteivel.

Egy nap reggel 8tól 4ig tartott, mint egy iskolában, csak itt jól érezték magukat a gyerekek. A reggelt egy tornával kezdtük, mert bár mindenki felkelt az ágyból, nem mindenki ébredt is fel. A frissítő testmozgást én magam tartottam a gyerekeknek, csak míg én a végére elfáradtam, ők felpörögtek egy egész napra.
A tábort a Szentírás Szövetség szervezte, a három angol vendég: Jenny, Rachel és David,

tanította  a gyerekeket angolul. Az utolsó napra elhívtuk a szülőket is, hogy a gyerekek megmutathassák mit tanultak. Az angol és hittanórákat követte a tábor egyik közkedvelt része: az ebéd. A konyhában segédkező testvéreink olyan finomakat főztek, hogy már csak azért is megérte eljönni a táborba. A gyerekek sokat énekeltek, játszottak és persze versengtek is, hiszen négy csapatra voltak osztva és különböző feladatok megoldásáért kaptak pontokat.

 

angol tábor

Nemcsak a csapatok, hanem a gyerekek is kaptak külön-külön jutalom pontokat, ha felmondtak magyarul vagy angolul egy megtanult aranymondást, ami egy-egy mondat volt a bibliából.
Egy tábor elengedhetetlen része a kézműveskedés. Készítettünk csörgőket, halas kulcstartókat, színes papírablakot és még sok mást, ami kapcsolódott az aznapi bibliai történethez.
Számomra kihívást jelentett a tábor, hiszen alig, hogy felálltam az iskolapadból és leérettségiztem, gyerekeket tanítottam és játszottam velük, ami nekik is furcsa volt, mert nem tudták eldönteni gyerekként, vagy felnőttként kezeljenek.

Jól jött a tapasztalt segítők útmutatása. Külön nagy öröm számomra, hogy minden egyes csillaghegyi táborban újra találkozhatok a gyülekezet gyerek tagjaival.
A szülőknek rendezett bemutató után következett a búcsúvacsora, igazi magyaros ételekkel, az angol vendégek kedvéért.

zárónap


Ajándékokkal és szép emlékekkel, hosszú búcsúzkodást követően mentünk el. Ilyenkor egy kicsit mindig elszomorodom, de biztos, hogy ez a tábor marad a legszebb nyári emlékem. Azért ilyen jó egy hittantábor, mert közösen tapasztaljuk meg Isten szeretetét és tudjuk, hogy segít minket mindvégig. Gyerek és felnőtt is, tanul, tanít, és egyre közelebb kerül Istenhez.

Szabó Dávid

A táborról készült képek megtekinthetők a képtárban

 

Az Angol nyelvű Napközis Tábor ismertetése:

Nyári napközis táborainkban Isten Igéje van a középpontban. Szívügyünk, hogy a 7-13 éves korosztály megismerje azt, és általa magát a Biblia Urát. Emellett azonban az is célunk, hogy a gyerekek megszeressék, és anyanyelvi tanárok segítségével fejleszthessék angol nyelvtudásukat. Mivel a táborok napközis jellegűek, a dolgozó szülőknek is segítséget jelenthetnek a nyári vakáció idején.
A program a 7-13 éves korosztály számára készült, és a következő elemeket tartalmazza:

Délelőtt:
Bibliai tanítás - játékos, könnyen érthető formában, a nap hangsúlyos része, aranymondás tanítással, tolmácsolással
Angol nyelv óra (csoportokban, tudásszint szerint)
Ének tanulás (angol dalok)
Kézműves foglalkozás 
Beszélgetés a bibliai történet üzenetéről

Délután:
Játék
"A Nap Kihívása" - pontgyűjtő verseny
"Napzáró" - Játékos, rejtvényes ismétlése a napi bibliai történetnek.

A tábor utolsó napján, péntek délután a szülőket is meghívjuk a záró alkalomra.
Az angol és magyar anyanyelvű önkéntesek számára szállásadó családokat keresünk!
A jelentkezés során elsőbbséget élveznek a vasárnapi gyermekistentiszteletre járók, hittanosaink, gyülekezeti tagjaink gyermekei és az előző évi táboraink résztvevői.

 

 

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 549, összesen: 932669

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.